Jun 06, 2020
MURTAD
Posted by Hasrul Rizwan

MurtadAdam terus menekan punat pada briefcase hitam lalu dibukanya perlahan lahan Adam terbelalak Akhil terlopong Masing masing berganjak ke belakang.Dua pucuk pistol automatik berkilatan hitam, sekeping envelop, kunci kereta dan juga sejumlah wang tersedia di dalam beg yang terpelahang buka.Adam menutup kembali beg itu Matanya terpejam rapat Akhil menelan liur KerjaMurtadAdam terus menekan punat pada briefcase hitam lalu dibukanya perlahan lahan Adam terbelalak Akhil terlopong Masing masing berganjak ke belakang.Dua pucuk pistol automatik berkilatan hitam, sekeping envelop, kunci kereta dan juga sejumlah wang tersedia di dalam beg yang terpelahang buka.Adam menutup kembali beg itu Matanya terpejam rapat Akhil menelan liur Kerja gila apa sebenaqnya ni haaa Akhil bertanya keras Ini adalah kerja untuk agamamu Benar Seperti yang kamu fikirdan apa yang kamu lihat sekarang Hang nak suruh kami buat apa Bunuh orang Ya Nakharrom Kamu akan diberi tugas untuk membunuh orang orang yang MURTAD Adam and Akhil are twin brothers who are hired by a mysterious man to kill Muslims who become apostates But who is this man and why is he doing this _________________Novelis Hasrul RizwanHasrul Rizwan yang juga dikenali dalam dunia siber sebagai Mat Gorn, seorang blogger yang penyegan untuk menaik muat posting terbaru di manapiranha Dilahirkan di Mahang, Kedah dan dibesarkan di Melaka sejak kecil selama 16 tahun di sebuah Kem tentera Komando, Hasrul disajikan dengan aksi para tentera semenjak kecil Bergelut melihat darah, bertarung hidup dan kaya dari segi selok belok ketenteraan menjadikannya seorang pencerita yang lantang Separuh umurnya dihiburkan di dalam kem bersama teman yang sama, berbual perkara yang sama dan bermain dengan permainan yang sama cukup membuatkan Hasrul untuk baligh awal dari masanya Ya, Seorang cerpenis dalam genre Komedi hitam, satira, erotika dan juga bercorak fast paced Murtad adalah cubaan pertamanya untuk keluar dari daerah cerpen yang telah bertahun beliau berkasih sayang.Rekakulit teckheeCetakan Pertama Jun 2012Cetakan Kedua November 2012Cetakan Ketiga Februari 2013

  • Title: MURTAD
  • Author: Hasrul Rizwan
  • ISBN: 9789670374123
  • Page: 355
  • Format: Paperback
  • Apostasy in Islam What is Murted Who is called an apostate ex Muslim Can Murtad is the noun form of the verb irtidad, which means to return, to ask the return of and to go back to the previous state As a religious term, the word murtad is used to describe a person who converted to another religion or to atheism after being a Muslim Deserting the Murtad dictionary definition murtad defined murtad definition Noun plural murtads An apostate from Islam Murtad Encyclopaedia Metallum The Metal Archives Country of origin Indonesia Location Bogor, West Java Status Active Formed in Genre Brutal Death Metal Lyrical themes Reality early , Abstract gore, Sickness later Murad Ulta Beauty Murtad Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas Murtad bermaksud meninggalkan keluar dari sesuatu agama.Orang murtad boleh beralih kepada agama yang lain atau memilih untuk kekal tanpa agama.Terdapat juga orang yang murtad tetapi masih mengaku kekal dalam agama yang sama. FORUM MURTADIN INDONESIA Hukuman mati bagi mereka yang murtad bukan hanya dilakukan di jaman Muhammad, namun perintah Alquran ini senantiasa dilestarikan oleh khalifah khalifah penerusnya Dan dimasa modern perintah ini tetap dipertahankan oleh negara negara yang menganut hukum Islam, misalnya Arab Saudi. Artis Mualaf ini kembali MurtadDDY CORBUZIER Jun , Ustadz Murtad Anak Menggugat Update Audio Duration Da wa Video ,, views Artis Yang Pindah Ke Agama Kristen Mengejutkan Duration . Murtad bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas Murtad adalah sikap mengganti atau meninggalkan suatu agama yang dilakukan oleh seseorang, sehingga ia menjadi ingkar terhadap agama yang diyakini sebelumnya Etimologi Bagian ini memerlukan pengembangan Anda dapat membantu dengan mengembangkannya Murtad berasal dari bahasa Arab yang bermakna keluar Islamnya sendiri yang bikin saya Murtad Ya, saya murtad karena ajaran agama Islam itu sendiri Dari sumbernya saja sudah busuk dan rusak, apalagi kalau melihat pengikutnya Dan kalau ada yang bilang saya ga kenal Islam, jelas saya ke mesjid, dan bahkan setelah kebakaran pun saya masih belajar dengan ayah saya Sampai saat ini, kitab suci yang saya baca hanyalah Quran.

    MURTAD MurtadAdam terus menekan punat pada briefcase hitam lalu dibukanya perlahan lahan Adam terbelalak Akhil terlopong Masing masing berganjak ke belakang Dua pucuk pistol automatik berkilatan hitam sekep

    Gobokairina

    “Hang nak suruh kami buat apa? Bunuh orang?” “Ya”“Nakharrom.” “Kamu akan diberi tugas untuk membunuh orang-orang yang murtad.” [blurb novel]Bagaimana? Ada berani? hahaha5 Aku rasa salah satu sebab kenapa orang memilih Fixi kerana sinopsis belakangnya yang superb. Kalau nak tahu betul atau tidak ceritanya, memang sah-sah lah kena beli dan baca bukunya. Adam dan Akhil. Dua beradik kembar yang tak pernah berpisah. Eh! Tiba-tiba teringat cerita Hilang *wink* Mereka berasal dari utara [...]


    Cik Pah

    Novel Fixi pertama yang Cik Pah baca. So mcm culture shock gitu dgn bahasanya dalam bentuk penulisan. Mmg dah biasa dengar cakap-cakap orang utara macam tu. Dah cheq pun org utara. Hang suka, sayang, syok, marah, geram sama saja menggunakan perkataan makian, ejaan je jadi lain ikut intonasi orang yang menyebutnya. Tu sbb org kata orang utara ni kasaq. Sapa tak tahan tegheyak balik ngadu kat mak ;)Dok pikiaq juga, masa bila dua beradik kembaq ni belajaq silat ka, judo ka, karate ka, tembak ja kot [...]


    Kamaliah

    Membaca buku2 Fixi, yang paling paling penting adalahhhh. * Minda kenek kosong* Akal fikiran tidak boley rasional* Jiwa kenek kental* Perasaan mesti zeroSekiranya tidak, ANDA AKAN RASA SESUATU YANG ANDA TAK SANGKA ANDA AKAN RASA. Cukuplah saya tertipu sekali dengan Kelabu, Takkan ku ulangi kesilapan itu. Sejujurnya. Ada tiga rasa membaca buku ini. PENAT, BLUR, sikit KECEWA. PENAT - Penat sebab cuba nak memahamkan amendeeeeee la diorang ni cakap. Nak bukak kamus, takdak lak kamus bahasa Kedah. Ma [...]


    Hilmi Isa

    Agak berat juga untuk saya mengulas novel terbitan FIXI yang bertajuk Murtad ini. Hal ini kerana apa yang ingin saya ulaskan mungkin akan mengundang kritikan dari para peminat novel tersebut yang rata-ratanya memberikan penilaian atau rating yang baik dan tinggi. Namun demikian, anggaplah ulasan saya ini adalah satu sudut pandang yang berbeza. Lain orang, lain citarasanya.Usai membaca Murtad, sedikit sebanyak saya boleh memahami kenapa novel ini mampu menarik perhatian para pembacanya. Lebih-leb [...]


    Asmar Shah

    Buku ini boleh dikatakan salah satu hasil Fixi yang sangat berjaya penjualannya. Laku keras. Tahniah penulis kerana menghasilkan naskah ini. Mungkin aku salah seorang yang terlewat menghadam kisah ini.Lewat daripada pembacaan, aku langsung tak tahu kenapa aku tak boleh jatuh suka dengan watak kembar itu. Mungkin watak tersebut dihasilkan memang untuk para wanita. Takde pun sampai aku terkenangkan watak kembar ini sehinggakan tak puas dengan kehadiran mereka di dalam kisah 300 mukasurat ini.Jika [...]


    Ras

    Idea yang menarik sebab jadikan kesalahan Murtad sebagai tema. Faktor ini (idea) juga yang mungkin akan membawa saya kepada buku penulis yang seterusnya. Kalau saya nak harapkan gaya penyampaian, jujurnya saya ambil masa juga sebelum dapat ikut rentak penulisan penulis. Keterujaan membaca buku ini hanya bermula ketika masuk bahagian Ghous menganggu perniagaan Pak Razak dan Zulaikha sehinggalah ke penamat cerita. Berbelas-belas bab awal tu saya rasa kurang ‘umphhnya’. Haha.


    Ririn

    Buku pertama terbitan Fixi yang saya baca. Hmm'kata aluan' penerbitnya buat saya terkedu seketika. Ciri-ciri tersebut bukanlah pilihan saya. Tertarik dengan novel ni kerana terpengaruh dengan review para sahabatku. Haha. Teringin nak baca buku yang mempunyai kelainan setelah diasak oleh novel-novel cinta yang kadang-kadang menyesakkan jiwa. Ohhi cuma ditujukan untuk karya berbahasa Melayu ( English novel saya selalu baca genre ini).Kisah yang diketengahkan penulis harus diberi pujian. Murtad. Hu [...]


    Lyla Ibrahim

    Terbaik. Cerita tentang pembunuhan orang yang murtad itu memang menarik. Suka pada perdebatan antara dunia moden manusia dan hukum Allah yang esa yang dilampirkan dalam novel ini. Banyak aksi dan pengajaran. Cuma satu yang buat saya kurang mood sikit bila baca, ada beberapa scene yang pada saya tidak di'highlight'kan dengan cukup baik dan menyebabkan saya sendiri keliru scene itu milik siapa. Baca beberapa kali baru dapat faham.hu.Masih, ini adalah satu cerita yang cukup menarik dan membawa isu [...]


    Ikmal Fitri

    Novel ni bagi aku dia punya starting agak slow, mendayu-dayu ja mata aku baca novel ni. Tapi bila dah sampai bab action, terus cergas kepala otak aku. Setiap aksi ditulis dengan detail (dan disebabkan terlampau detail kadang-kadang aku jadi lost) jadi hang boleh imagine la macam mana dia tembak bagai tu.Full review ; lelakiseksibacabuku.m


    Aini Akmalia

    Sinopsis novel ini begitu kuat untuk menarik perhatian saya. Terlalu kuat bagaikan besi berani (baca: magnet). Disebabkan saya menetap di Jordan, agak sukar untuk saya mendapatkan buku ini, namun akhirnya saya berjaya membaca buku ini, hasil pinjaman daripada unit persatuan pelajar (unit Pembangunan Minda Kendiri) di sini. Saya perhatikan buku ini sangat hot di Malaysia, ditambah pula dengan covernya sangat elit, classy dan macho!Murtad ialah buku Fixi yang pertama dalam "Read" shelf saya. Bagi [...]


    broken button

    Tiga point utama yang menjadikan novel ini sangat padu dan wajib baca.1. Isu yang diketengahkan iaitu isu murtad. Jarang-jarang ada penulis novel yang berani mengetengahkan isu yang berat dan boleh dianggap sensitif di negara ini. Tetapi inilah keistimewaan Murtad. Cerita tentang dua beradik kembar, Adam dan Akhil yang telah ditawarkan untuk menjadi pembunuh upahan, membunuh orang-orang yang Murtad. Walaubagaimanapun, pembunuhan ini tidak dijalankan sesuka hati tetapi mengikut garis panduan agam [...]


    HusnaReads

    5 stars. 5 stars all the way XD. This book is great. I will pick this book first before RAM. First of, hands down to the beautiful writing. I love the writing, somewhat poetic, somewhat calming. Tapi carut tu carut jugak. HehhThere's only a few things I don't like about the book. Let's talk utagha shall weN'T LIKE1) Hampa jangan ingat semua orang Kedah mencarut macam ni tau? Una orang Kedah jugak baq hang, tapi setiap kali depa mencarut yang loqlaq, really sounds like mat rempit. Taraf mat rempi [...]


    S

    kali ini review utk naskah ini lebih menjurus pada 'straight to the point' sptmana naskahnya yang ditulis bak air sungai yang mengalir tenangMURTAD! pasti akan ada yang tertanya2 mengapa murtad. adakah watak yang digambarkan ini seorang yang murtad?Pada saya, ini naskah yang berani. Berani menyatakan apa yang batil kerana setiap kesalahan itu pasti ada hukuman lebih2 lagi bila bersangkutan dengan agama. Tanpa iman, agama bisa runtuh apatah lagi seandainya keluar dari Islam. lalu, hukumannya? Ada [...]


    Inn Auni

    1. Aksi lawan tu che banyak skip. Che bayang ja aksi Rajinikanth lawan dalam filem dia. Dia pun suka lawan sambil merokok kira sesuai sangat la dengan pasangan kembaq ni. Bab aksi ni sebenaqnya che lebih suka tonton dari baca sebab kalau baca nak kena imagine pula. Ada la juga che bayangkan The Raid: Redemption. Satu ja kot babak aksi che baca. Yang last tu. "Adam menguis kayu yang berada di sisi kakinya lalu melambungkan ke tangan." Huih, sebijik macam Rajnikanth.2. Bagi che, nak menegakkan aga [...]


    Fadzli Jamaludin

    Berkisar mengenai pemburu kembar yang membunuh orang2 murtad di kalangan masyarakat kita…Adam & Akhil yang datang ke KL dr utara untuk menghadiri temuduga, & secara kebetulan di tawarkan satu pekerjaan sebagai pembunuh…setelah 6 tahun berkecimpung dalam jenayah sebegini, pintu hati mereka di ketuk oleh 2 orang wanitaZulaikha, seorang wanita melayu bertudung yang di temui Akhil di Perhentian Bas, manakala Adam bertemu dgn Maria tatkala menyelamatkan Maria drpd kebakaran…kedua wanita [...]


    Dilla

    Murtad - isu yang jarang-jarang diketengahkan dalam kehidupan. Antara yang aku baca tentang murtad dalam flyers sewaktu di universiti. Pelbagai cara dibuat untuk mencegah murtad dan Adam & Akhil menyelesaikannya dengan cara ekstrem. Watak utama Adam & Akhil. Dideskripsi dengan perawakan tinggi lampai, kulit warna kuning langsat & bermata sepet. Sesiapa yang minat K-Pop mesti teruja. Haha. Aku hanya minat dengan ketangkasan & kecekapan mereka je ^^Aku ketawa kecil ketika mata mena [...]


    Sarah Yasmin

    Adam dan Akhil adalah adik-beradik kembar yang merantau ke KL untuk mencari pekerjaan. Mereka berasal dari utara maka jalan cerita buku ini hampir keseluruhan dialog dalam bahasa utara. Jadi tak jadi masalah buat saya untuk memahami bahasa yang digunakan kerana saya tinggal di utara juga.Pada mulanya Adam dan Akhil menghadiri interview di sebuah syarikat. Disebabkan bos di situ memperlekehkan soal solat yang diketengahkan oleh Adam, mereka terus pulang. Aku suka pada nilai-nilai Islam yang ada p [...]


    Luc Abdullah

    Misi yang cool tapi segala-galanya sangat medicore. Boleh imagine hero kereta tiptop duit berkepok tak tertangkap tak terkantoi dengan sangat smooth-nya? Atau mungkin saja polis Malaysia (pihak berkuasa) lengai fungsinya dan Malaysia memerlukan hero kacukan Batman.Ah, ini fiksyen!


    Dyh Usen

    Sebuah karya yang penuh dengan aksi. Ada certain part tu rasa macam tenga tengok drama Tamil. Serius. Apapun enjoy dengan cerita ni. Tang bahasa, no komen :) Apapun masih bolh dilayan. Ada unsur homour. Dan ada mesej yang tersirat cuba penulis sampaikan.Mahu diulang baca semula.


    Fuka-chan

    macam tengok movie lah! :DDbuku ni buatkan saya tergelak terkekeh-kekeh masa baca, sebab dapat membayangkan perangai Akhil dan Adam dalam minda. some of my friends are from Utara, so boleh je bayangkan perangai diorang ni. memang orang utara seronok macam ni. serious. hahahahahhaa *tergelak sambil membayangkan kisah lama**spoiler*overall, buku ni syok la. tapi sumpah lelaki macam ni memang takde la dalam dunia. part background tu percaya la jugak. tapi tang part tiba-tiba berskill gila dok pi la [...]


    ALIA

    Buku ni kalau dibuat movie mesti BEST! Tapi kebarangkalian utk dibawa ke layar perak rasanya tak sampai 10%. Hahahaha Mungkin sbb isu yg diketengahkan agak sensitif bagi sesetengah orang.Tp kesengalan dua beradik kembar Akhil & Badam (eh, Adam) menjadikan buku ni santai dibaca. Jalan cerita mmg terbaik! Unik! Tp macam buku2 FIXI yg lain, buku ni pun ada banyak masalah teknikal. Dari segi penggunaan perkataan, ejaan, tatabahasa etc. menjadikan keseronokan membaca selalu terbantut. Soalan cepu [...]


    Ainur

    Secepat yang mungkin aku habiskan buku ni. Tak boleh nak tinggal sekejap. Kalau bukan sebab kelas, mungkin aku dah boleh habiskan dalam masa yang lebih singkat. aku suka watak dua kembar ni. aku terbayang seorang yang tinggi, handsome, macho, seorang yang berkumis, lagak seorang lelaki gentleman. dengan kot, kemeja hitam dan bertali leher. omg. perfect combination in a guy. adam dan akhil. nice name btw. tapi aku lagi prefer adam. sebab dia lagi easy going. walaupun kedua kembar ni memang ada se [...]


    Juliza

    Superb! Tidak ada yang tidak superb tentang buku ini kecuali hal-hal yang mungkin hamba terlalaikan dek asyik mengadap harimau-harimau di Pestabola Merdeka (hehe). Malah, ada dua kali (mungkin) kesilapan nama watak terjadi dalam Murtad dan tambah menganggu terdapat sedikit defect di kulit buku yang hamba miliki (cik kak ni baru sedar lepas 10 bulan - ptff!) tetapi semua itu cuma jerawat kecil yang tidak mencelakan ketampanan buku ini. Lagipun, jerawat itu norma biasa. *wink*Murtad sememangnya an [...]


    Norhani Zaini

    Murtad. Isu ini sangat sensitif sebenarnya. Mengisahkan Adam dan Akhil yang datang ke KL untuk mencari pekerjaan. Mr. T yang kebetulan ternampak ketangkasan Adam dan Akhil menyelamatkan seorang gadis telah menarik hatinya untuk diberikan tugas khas itu. Iaitu membunuh orang-orang yang murtad. Cerita aksi santai. Agak suspen diakhir2 cerita. Agak terbelit sikit lidah sebab banyak loghat utara dalam cerita ni. Ada yang faham, ada yang tak faham tapi buat2 fahamhehe. Terselit sedikit watak2 dalam n [...]


    Nin Fazren

    Malas nak cakap banyak tapi buku ni memang terbaik. Kira aku letak buku fixi paling best dalam simpanan aku.


    lucie parenkyuma

    As what the two star ratings had described, the book was okay. As, in words uttered by my own mouth, a disappointment, or that feeling when a hope of excitement had been murdered barbarously as easily as breathing. Mind-fucked? No.Impressed? *laughs hystericallyFunny? Considerably okay.The way the author constructed his sentences in such a meticulous way led me to think he is one organized and detailed human being. If he was allowed to describe every movements in this first book of his, reaching [...]


    Haziq Syazwan

    bagi aku MURTAD merupakan keluaran FIXI yang paling menarik sepanjang 2012 inisungguhnya tema pembunuh upahan yang hanya membunuh orang orang yang murtad unik dan tidak pernah aku baca sebelum ini.Adam dan Akhil, pasangan kembar dari salah satu negeri di Utara semenanjung mencuba nasib di Kotaraya Kuala Lumpur. kedatangan mereka ke Kuala Lumpur merubah mereka dari pasangan kembar yang memegang diploma IT dan tidak pernah terfikir untuk berhijrah dan nasib mereka berubah, kembar yang belajar di s [...]


    Rumaizah Bakar

    This novel would make a good action movie. I enjoy the contrast between the fast-paced action packed plot and the author's witty approach. Appreciate the clever use of Kedah dialect, it made the twins' characters seem very real. Entertainment aside, while the author has managed to delve into the insights of the apostates, he was quite brief when it comes to the hudud punishment. This could have been clearer/stronger ie when stating death as a punishment for apostates. For example, another belief [...]


    Afifah.

    Lepas habis baca Murtad, saya telah meletakkan novel ini di tangga teratas untuk lima senarai karya terbaik dari Fixi. Memang sangat-sangat berpuas hati walaupun terdapat sedikit kesilapan identiti- antara Adam dan Akhil.Tang loghat utagha tu yang best! (padahal, agak pening jugak la nak faham. Eh jap, nakharrom tu apa? Kehkehkeh)Jalan cerita yang diketengahkan memang lain dari yang lain.Siapa sangka si kembar yang ada ilmu agamanya, yang berhijrah ke kota semata- mata untuk mencari rezeki tiba- [...]


    MamaErra

    Merujuk kepada front cover dan setelah usai membaca novel ini aku mula membayangkan ianya macam cerita Men in Black. Namun, berdasarkan deskripsi penulis tentang Adam & Akhil aku mula bayangkan rupa paras mereka seperti hero cerita korea.Penulis berani mengketengahkan isu MURTAD yang merupakan salah satu gejala yang melanda dalam masyarakat Islam masa kini. Walaupun agak berat jalan ceritanya, telo loghat utara yang diterap kepada watak utama paling tidak membuat aku ketawa sendirian di samp [...]



    • Best Read [Hasrul Rizwan] ✓ MURTAD || [Memoir Book] PDF Ð
      355 Hasrul Rizwan
    • thumbnail Title: Best Read [Hasrul Rizwan] ✓ MURTAD || [Memoir Book] PDF Ð
      Posted by:Hasrul Rizwan
      Published :2020-03-03T10:13:26+00:00